Prezentace, diskuse a nové zkušenosti – studentky vyrazily na konferenci o výživě a zabodovaly
Lékařská fakulta dlouhodobě podporuje své studenty v odborném růstu a vždy je hrdá, když jí studenti reprezentují, ať už na různých konferencích, stážích nebo dalších pobytových výjezdech. Jedním z takových příkladů je účast studentek a dnes už i absolventek studijního programu Nutriční terapie a programu Ochrana a podpora veřejného zdraví na studentské konferenci „Výživa, potraviny a zdraví 2025“, která se uskutečnila ještě před příchodem prázdnin na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity. Absolventky Lékařské fakulty Ostravské univerzity se akce nejenže zúčastnily, ale také na ní aktivně vystoupily. Například Martina Tomášková na konferenci prezentovala výsledky své bakalářské práce na téma „Stravování dětí na zotavovacích akcích“, které vychází z jejích dlouholetých zkušeností jako vedoucí na dětských táborech.
„Chtěla jsem upozornit na dosud málo řešenou problematiku výživy dětí na táborech, kde se často setkáváme s nedostatkem ovoce, zeleniny nebo energetickým deficitem u pubertálních chlapců,“ přibližuje Bc. Martina Tomášková. Během svého příspěvku nabídla posluchačům návrhy na zlepšení jídelníčků na dětských táborech a diskutovala s posluchači i o praktických výzvách, kterým organizátoři táborů čelí, jako je rozpočet, do kterého se musí vlézt, skladování potravin nebo omezené „kuchyňské možnosti“.
Pro Martinu Tomáškovou byla účast obohacující nejen proto, že mohla na konferenci vystoupit, ale také ji tam zaujaly prezentace dalších účastníků. Zejména ocenila výzkum Samuela Marichela, který srovnával pečivo z hlediska obsahu minerálních látek v řemeslných a průmyslových pekárnách. „Prezentace mých kolegů obohatily mé znalosti například o kolagen, alergii na bílkovinu kravského mléka nebo informovanosti adolescentů o výživě,“ dodává.
Jak by měla vypadat dieta v přípravě pacienta před velkým operačním zákrokem? Odpověď našli posluchači díky prezentaci Bc. Lenky Votápkové, která se rozhodla taktéž na konferenci vystoupit a představit výsledky své bakalářské práce: „Jsem ráda, že jsem se konference mohla zúčastnit. Nabrala jsem spoustu nových zkušeností, překonala jsem strach z vystoupení před větším publikem a potěšily mě i zajímavé dotazy. Dokonce se v rámci prezentace rozběhla zajímavá diskuze na téma předoperační přípravy a její nutnosti, což mě jen utvrdilo, že se jedná opravdu o hodně důležité téma.“
Společně s Martinou Tomáškovou a Lenkou Votápkovou vyrazila na konferenci Mgr. Lenka Šmídová, která také velmi ocenila příležitost se akce zúčastnit: „Letošní témata bakalářských a diplomových prací pro mě byla přínosná a rozšířila mi obzory. Stálo by za to, aby se o některých poznatcích dozvěděla i široká laická veřejnost nebo naopak i vědci a státní instituce, tak aby problematika mohla být nadále zkoumána a zaváděna do praxe.“ Lenka Šmídová na konferenci také vystoupila. Ve své prezentaci se věnovala tématu zdravotních rizik z prošlých potravin a postoji českých spotřebitelů k plýtvání potravinami.
Konferenci významně podpořila také Společnost pro výživu, která všem účastníkům poskytla bezplatné roční členství a přístup k elektronickému časopisu Výživa, potraviny a zdraví. Navíc nabídla účastníkům bezplatný vstup na další dvě konference, které pořádá. Tímto krokem významně přispívá k rozvoji odborných znalostí mladých odborníků a k jejich propojení s profesionální sférou. Konference potvrdila svůj význam jako platforma pro sdílení odborných poznatků, inspiraci i budoucí spolupráci mezi studenty a akademickou obcí. Umožňuje studentům ze zdravotnických, potravinářských i přírodovědných oborů představit své práce v profesionálním prostředí a diskutovat aktuální výživová témata. Prezentující a účastníci z řad akademiků, hosté vzájemně diskutovali nad tématy, která byla prezentována. Diskuze přinášela celou řadu inspirujících podnětů pro navazující výzkumné práce. „K tématům všech našich studentek proběhla velmi obohacující a přínosná diskuze. V budoucnu bude určitě fajn, když se této konference opět zúčastní naší studenti, protože se s tématy i kvalitou prací mezi konkurenty vůbec neztratily,“ uzavírá Mgr. Martina Kovalová, Ph.D. z Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví.
Zveřejněno / aktualizováno: 11. 07. 2025