„Na naše první praxe jsme byli všichni skvěle připravení,“ říká studentka Melisa Floare Zetochová

Melisa Floare Zetochová studuje Všeobecné ošetřovatelství. Roli v jejím rozhodnutí ohledně školy sehrála nakonec i covidová pandemie. „V hodinách jsme po menších skupinkách, takže vyučující se nám většinou může víc věnovat. Prostředí je tady velmi přátelské,“ vysvětluje v rozhovoru, proč své volby nelituje.

Meliso, co tě vedlo k rozhodnutí studovat všeobecné ošetřovatelství?

Rozhodnutí studovat všeobecné ošetřovatelství přišlo, když jsem byla v maturitním ročníku po covidové pandemii. Líbilo se mi, že sestřičky na oddělení jsou více v kontaktu s pacienty než ostatní zdravotníci nebo doktoři. A taky ráda pomáhám ostatním.

Ve kterém ročníku aktuálně studuješ? Baví tě studium a je v něčem třeba specifické?

Aktuálně jsem ve druhém ročníku. A studium mě velice baví. Dostáváme se na odborných praxích ke spoustě zajímavým výkonům. Většinou nás učí vyučující, kteří jsou buď profíci v daném oboru, anebo tím oborem žijí. Všeobecné ošetřovatelství je mladá a dynamická věda, takže novinek je více než dost.

Proč ses rozhodla pro Ostravu a jak své rozhodnutí, studovat tento obor právě tady, s odstupem času hodnotíš?

S odstupem času hodnotím můj výběr pozitivně. Jsem ráda, že jsem si vybrala Ostravskou univerzitu. Je to mladá a malá univerzita. V hodinách jsme po menších skupinkách, takže vyučující se nám většinou může víc věnovat. Prostředí je velmi přátelské. A i když jsem se bála, že když nemám střední zdravotnickou školu, tak nebudu připravená, opak je pravdou. Na naše první praxe jsme byli všichni skvěle připravení.

Jak jsi se připravovala na přijímací zkoušky?

Na přijímací zkoušky jsem se připravovala tak, že jsem si půjčila knížky. Seznam jsem našla na stránkách Ostravské univerzity pod mým vybraným oborem. Za mě můžu doporučit knížky Odmaturuj ze ZSV a Odmaturuj z biologie a bílou knížka Genetika.

Část výuky probíhá i v Simulačním centru. Jak taková výuka budoucích všeobecných sester ve cvičné nemocnici vlastně probíhá, co všechno se tam může student naučit?

Vyzkoušet si toho v SIMLEKU můžeme opravdu hodně. Od převazu ran, cévkování, zavádění kanyl odběr krve až k přijmu pacienta nebo KPR. Vzhledem k tomu, že je to všeobecné ošetřovatelství, tak se dostanete ke všemu, co může SIMLEK nabídnout.

Součástí studia je i intenzivní praxe. Probíhá jen v nemocnicích nebo i jinde? Kolik hodin celkem strávíš „v terénu“ a můžeš popsat, kde všude ses v rámci praktické výuky jako studentka Všeobecného ošetřovatelství už podívala?

Intenzivní praxe probíhá nejčastěji v nemocnicích. Na praxích během tří let musíme splnit 2300 hodin. Ano, je to hodně, ale zvládnout se to dá. Já osobně jsem měla praxe na onkologii, LDN, šestinedělí, interně, chirurgii, infekčním oddělení, neurologii i v domově pro seniory. Líbí se mi, že jako student nejste pouze a jen na oddělení, ale podíváte se na sály, ambulance a na různé výkony, které jsou velmi specifické a zajímavé.

Máš už nějakou představu, kam budou tvé kroky vést po skončení studia?

Nějakou tu představu mám. Určitě ze startu bych chtěla akutní a rychlé oddělení a pak se uvidí. Uvažuji také nad magisterským studijním programem.


Zveřejněno / aktualizováno: 11. 03. 2024